Carlo Nason biografie

Carlo Nason biografie
Carlo Nason biografie | May 10, 2021

 

De Italiaanse ontwerper Carlo Nason werd in 1935 geboren in Murano, in een familie van deskundige glasblazers. Zijn vader, Vincenzo Nason, leidde de beroemde glasfirma NasonMoretti en opende in 1941 een tweede glasfirma onder de naam Vincenzo Nason & C. Van jongs af aan werd de jonge Nason opgeleid in de kunst van het glasblazen, waarbij hij zowel de eigenschappen van het materiaal als de ambachtelijke technieken voor het gieten en decoreren van glas leerde.

De eerste voorwerpen ontworpen door Nason dateren van 1959 en maken deel uit van een collectie geblazen vazen geproduceerd door V Nason & C. Tegenwoordig zijn ze ondergebracht in het Corning Museum of Glass in Corning, New York.

Gedreven door zijn passie voor design, met name voor zuiverheid en geometrie van de vorm, besloot hij in de jaren zestig afstand te nemen van het familiebedrijf, dat vooral gespecialiseerd was in zeer traditionele en sierlijke siervoorwerpen. Nason verlegde zijn aandacht naar het ontwerpen van glazen verlichting in een modernistische taal.

Nason was van plan zijn eerste modellen zelf te produceren in kleine series, maar al snel trok zijn geest van experiment en innovatie de aandacht van Murano glasfabrikant A. V. Mazzega, en het bedrijf nodigde hem uit om mee te werken aan nieuwe collecties. De samenwerking duurde van 1965 tot in de jaren 1980 en resulteerde in een reeks iconische verlichtingsontwerpen waar vandaag de dag nog steeds vraag naar is. Naast de samenwerking met A.V. Mazzega heeft Nason ook ontwerpen gemaakt voor andere grote Murano glasfabrieken, zoals De Majo, i-tre, Murano Due, Vistosi, en Firme di Vetro.

Hij bleef ontwerpen maken in de jaren 1980 en 1990, en werkte ook als consultant voor Casinos Austria, en later als fotograaf. Zijn werk is in de loop der decennia tentoongesteld in talrijke musea en kunst- en designgaleries in Parijs, Milaan en New York. Hij woont en werkt in Murano.